Uw eerste GensDataPro website

In 9 eenvoudige stappen een GensDataPro website.

(print dit even uit.)

 1. Ga, onder "uitvoer" naar "website" (helemaal onderin).
 2. Stel hier (u bent in het web-instellingenscherm) een locale website-map in (bovenste veldje). bijvoorbeeld "c:\gdpweb". Dit kan makkelijk door op de knop met drie puntjes te klikken: men kan dan naar een map bladeren of een nieuwe map aanmaken. Deze map mag overal zijn, dus ook in de GensDataPro-map, of op een andere harde schijf. (natuurlijk niet de CD-Rom, liever ook geen zip-drive). Mocht u al een GensDataPro website hebben van een vorige versie, stelt u dan even een andere map in, dan blijft uw oude websitemap behouden en storen de al aanwezige bestanden elkaar niet.
 3. Voer een passende kopnaam in (als dat al niet gedaan was). Er staat standaard $boomnaam$ maar u kunt er neerzetten wat u wilt. Waar u het woord $email$ plaatst komt een zogenaamde "mailto:-link" naar uw e-mail adres. Mocht u al een leuk achtergrondbestandje hebben, voert u de bestandsnamen van dit achtergrondje in bij Achtergrond hoofddeel, topframe en left-frame. Maar dat kan allemaal ook later.
 4. GDP maakt bestanden aan met 20 persoonskaarten per bestand. Die 20 is instelbaar maar 20 is aanbevolen (van 1 tot 1000000 is mogelijk) Dit opstellen duurt voor 4000 personen zo'n 3 minuten. Er worden dan dus 4000/20=200 bestandjes gemaakt). Een tijdbalk geeft aan hoelang het duurt. ESC onderbreekt, maar wacht liever even geduldig tot hij klaar is. Dit getal 20 is te veranderen: bedenk dat: hoe GROTER, hoe minder bestanden u hoeft up-te loaden, maar hoe TRAGER de personen in beeld komen bij bezoekers van uw website.
  Ook van belang: wanneer u na een tijdje de dit getal 20 verandert, zijn ALLE links naar de persoonspagina's (uiteraard) ongeldig en werken ze niet meer. U zult dan uw website overnieuw moeten beginnen.
 5. Sla deze instellingen op. (knopje ergens onderin het instellingen-web-scherm: instellingen opslaan). De bestandensetnaam wordt standaard gesuggereerd, en wanneer u dit prima vindt worden voortaan deze instellingen standaard ingesteld bij openen van de bestandenset.
  Het vinkje "opslaan als standaard" zorgt ervoor dat voortaan alle nieuw geopende bestandensets deze instellingen krijgen. Hoeft u dus niet te doen.
 6. Genereer nu met de knop "alle personen" alle persoonspagina's. Eigenlijk dient u aan te vinken "geen personen in website na 1910" maar doet u dat nu nog even niet, want dan staan u en bijvoorbeeld uw kinderen er niet bij. Kan later altijd nog. (wanneer een tussenschermpje verschijnt: klikt u direct op "verder". u kunt in dit schermpje een introductietekst plaatsen, in de geest van "Dit is mijn stamboom. Ze komen uit Gelderland. Etc. etc. etc.".) Klik nu in het instellingen-web-scherm onder "ververs" op de knop "top".
 7. Sluit het instellingen-scherm. Maak nu een kwartierstaat en/of parenteel of wat dan ook, met in rapportage-instellingen "naar HTM" aangevinkt. Doe een paar parentelen (van verschillende voorouders) en een paar kwartierstaten (van verschillende probanden). Ook een paar kwartierbladen. Let bij opstellen van deze bestanden erop dat het vakje "melden in persoonspagina's" aanstaat, en "los van website" uit. Dit is standaard zo, maar toch. Titelbevestiging maakt niet uit, maar zet u dat maar even uit. Als het aanstaat kun u zowel de bestandsnaam als de titel van de pagina zelf invoeren. Let op: het is eigenlijk het mooist om de opmerkingen UIT te zetten in de parentelen ed., en bij opstellen van de persoonsbladen de opmerkingen AAN te zetten. Zo wordt de parenteel een mooi droog strak stuk tekst. Wie meer wil weten over een persoon in de parenteel klikt op de link, en die komt dan automatisch op de uitgebreidere persoonspagina.
 8. Ga nu weer naar het instellingen-website scherm. Zet het vinkje "meld rapporten" aan en klik nu in web-instellingen onder "ververs"op de knop "startpagina". (wanneer een tussenschermpje verschijnt: klik direct op "verder"). Hiermee wordt de introductiepagina (=startpagina) ververst, en de gemaakte parentelen en kwartierstaten worden automatisch opgesomd (met links ernaartoe).
 9. Genereer nu nogmaals "alle personen" (opmerkingen nu dus AAN zetten) Bij alle personen wordt nu bovenaan hun persoonspagina gemeld dat ze in een parenteel of kwartierstaat staan (met direct een link ernaartoe natuurlijk).
Wanneer het resultaat u bevalt, en uw interesse in HTM is gewekt, bekijkt u dan de hele handleiding 1.7.4 en neem dan de tijd om het eerste hoofdstuk door te nemen. Deze handleiding kunt u vinden op uw meest recente GensDataPro Cd-rom in de map 'Extra - Oude handleidingen'. De materie begint heel rustig, en wie een beetje van HTML weet zal misschien denken dat het niveau te laag is. Steeds staat aan het eind van een paragraaf een concluderend rijtje "wat hebben we geleerd". Ziet u eens of u die zaken al beheerst. Zoniet, bladert u even terug wat er wordt bedoeld.