Over het ontstaan van GensDataPro

GensDataPro is een Windows programma, geschikt voor Windows 95/98/2000/2000NT/XP/Vista en Windows 7, 8 en 10, dat is ontwikkeld vanuit het DOS-programma van Gensdata, GD/D90. Het wordt uitgegeven door de Nederlandse Genealogische Vereniging (NGV).

Veel genealogen, of "stamboomhobbyisten", registreren hun bevindingen in de computer. De Afdeling ComputerGenealogie van de NGV (NGV-CG) was ten tijde van de homecomputer al een pionier met de voorlopers van GD/D90. De nu in Nederland meest gangbare genealogische programma´s zijn afgeleiden van GD/D90. Deze programma´s draaien echter nog onder DOS of Windows 3.11. Onze programmeur, Bas Wilschut ontwikkelde een Windowsversie van GD/D90 om met name een grafische aanvulling te kunnen geven aan de genealogie. Hij presenteerde dit aan het bestuur van NGV-CG, dat direct enthousiast was. Met een uitgebreid team van de NGV-CG is intensief gewerkt om deze eerste versie tot een volwassen professionele opvolger van GD/D90 te maken. Het resultaat werd vrijdag 19 juli 2002 officieel gepresenteerd in Den Haag. Het eerste exemplaar werd er uitgereikt aan de heer dr. M.W. van Boven, directeur van het Nationaal Archief.

Het programma tekent geneagrammen (figuren waarin personen in rechthoekjes zijn weergegeven, verbonden door relatie- en ouder/kind lijnen). De rechthoekjes kan men heen en weer schuiven zoals tekst in een Word-bestand. Verder toont het programma de spreiding van de stamboom topografisch: rode cirkels geven in een landkaart naar keuze aan waar de voorvaderen zijn geboren, getrouwd en overleden. Ook het vastleggen van gebeurtenissen, bronnen en adressen is uitgebreid mogelijk. Een volledig digitaal archief stelt de gebruiker in staat ieder bestand, met name gescande foto´s, toe te wijzen aan personen, bronnen en objecten (bijv. adressen). Iedere persoon in de stamboom en elke bron of adres heeft zo zijn eigen serie foto´s, filmpjes, documenten, geluidsopnames, geboortekaartjes, familiefoto´s, aktes etc. digitaal aan zich "hangen".

Veel aandacht is besteed aan het zoeken naar personen: een genealoog wil snel kunnen opzoeken of hij/zij een bepaalde persoon al in zijn/haar computer heeft staan. Zoeken op (delen van) naam en periode is bijzonder vriendelijk gemaakt. Een meegeleverd standaard plaatsnamenbestand met NB/WL coördinaten maakt het mogelijk te zoeken op "binnen x kilometer van" ofwel "in de buurt van" een bepaalde plaats.

Eén klik op een knop stelt een complete website van de stamboom op. Uiteraard zijn ook de tekstuele uitvoermogelijkheden van Gensdata overgenomen, aangevuld met mogelijkheden als kleur, vet en cursief per gegevensveld, foto’s, bronnen en een indexering op voor- of achternaam met of zonder jaartal en/of persoons/relatie nummers.

Veel GD/D90-gebruikers hechten sterk aan de nummering van hun personen. GensDataPro neemt die nummering exact over zodat mensen hun "fysieke dossiers" niet moeten hernummeren. GensDataPro leest en schrijft dezelfde bestanden als GD/D90 dus gebruikmaken van de mogelijkheden van GensDataPro is zeer eenvoudig. Zie hiervoor ook GD/D90 gebruikers

Er is een conversiemodule beschikbaar voor de overgang van onze GD-Win-gebruikers naar GensDataPro en Pro-Gen bestanden kunnen rechstreeks worden ingelezen. Gebruikers van van andere programma´s kunnen hun bestanden via een Gedcom-bestand (internationale standaard) overzetten. Kijkt u eens bij mogelijkheden om te zien wat GensDataPro u te bieden heeft.

U kunt een demo downloaden van GensDataPro die volledig te gebruiken is tot 250 personen. U kunt wel grotere bestanden vanuit andere programma's (GD/D90, ProGen) en Gedcom inlezen, maar de uitvoermogelijkheden zijn dan beperkt en opslaan is niet mogelijk.

counter statistics